Skip to content
Er zijn veel mythes en misverstanden over wanneer en hoe je een backbox moet gebruiken. Hier laten we je zien waar het echt om draait.

Een backbox is een aparte behuizing die je achter een inbouwluidspreker monteert, verborgen in de muur of het plafond. We raden in principe aan om altijd een backbox te gebruiken bij je inbouwluidsprekers, en wel om de volgende redenen:

  • Om een volledig luchtdichte montage van de luidspreker te garanderen – bijvoorbeeld op een oneffen oppervlak of wanneer de muur/het plafond zelf niet volledig dicht is. Een lekkende montage kan het geluid verpesten doordat de bas van de voor- en achterkant elkaar opheffen.
  • Om de luidspreker het juiste luchtvolume aan de achterkant te geven, zodat hij optimaal presteert.
  • Om te voorkomen dat het geluid aan de achterkant van de luidspreker zich verspreidt naar aangrenzende ruimtes.
  • Om een eventuele damprem (vochtbarrière) te herstellen die is doorbroken bij het maken van de uitsparing voor de luidspreker.
  • Om te voldoen aan brandveiligheidseisen in scheidingswanden en tussenverdiepingen.

Zowel te weinig als te veel ruimte achter de luidspreker kan de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden. Te veel lucht achter de luidspreker zorgt voor een wollige en oncontroleerbare bas. Te weinig ruimte geeft te weinig basweergave. De juiste backbox geeft je inbouwluidsprekers het perfecte luchtvolume om in te spelen, zodat ze volledig tot hun recht komen.

Sommige inbouwluidsprekers zijn speciaal ontworpen om met een backbox te worden gebruikt. In die gevallen is de meegeleverde backbox een geïntegreerd onderdeel van de luidspreker, net als bij een traditionele luidsprekerbehuizing.

De luidspreker hoeft niet precies in het midden van de backbox te zitten. Zolang de hele luidspreker maar in de backbox past, mag hij gerust aan één kant of richting een hoek geplaatst worden.

Hoe groot moet
een backbox
zijn?

De meeste inbouwluidsprekers zonder meegeleverde backbox presteren optimaal met een luchtvolume van ongeveer 25 liter. Dit biedt zowel de nodige demping als voldoende lucht om goed te kunnen functioneren. Bij HiFi Klubben hebben we een universele backbox ontworpen met precies dit volume – en die is de ideale keuze voor montage in het plafond, waar er vaak voldoende ruimte is aan de achterkant.

Als de ruimte beperkt is – bijvoorbeeld bij wandmontage – of als je speciale eisen hebt op het gebied van geluids- of brandisolatie, kan een kleinere backbox nodig zijn. De luidspreker krijgt dan minder lucht om in te werken, wat ten koste gaat van de diepe basweergave. In dat geval kun je de toonregeling op je installatie gebruiken om de bas een beetje extra kracht te geven.

Het is extreem belangrijk om een volledig luchtdichte afdichting te maken tussen de backbox en de plafondplaat tijdens de montage – bijvoorbeeld met kit. Anders zal het geluid nooit echt goed klinken.

Maak nu een
gratis
afspraak

Wij willen je graag het allerbeste en meest persoonlijke advies geven. Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek – dan ben je al een eind op weg naar een geweldig resultaat. En als je nog vragen hebt, kun je ook altijd terecht bij een van onze winkels.

Denk de backbox mee in de constructie
van muur en plafond

Bijna alle backboxen zijn breder dan de uitsparing voor de luidspreker zelf en moeten daarom vanaf de achterkant van de muur of het plafond worden gemonteerd – iets wat het achteraf installeren behoorlijk lastig kan maken. Het is daarom aan te raden om de backbox al mee te nemen in de bouwplannen, bijvoorbeeld bij een verbouwing. Heb je toegang tot de achterkant van je plafondconstructie via de zolder en isolatielaag, dan is dat natuurlijk een prima oplossing in een traditioneel huis.

Er bestaan echter ook inbouwluidsprekers die achteraf gemonteerd kunnen worden, dus meestal is er wel een oplossing te vinden zonder dat het hele huis opengebroken hoeft te worden. Vraag gerust bij HiFi Klubben – we helpen je graag met het vinden van de beste oplossing voor jouw situatie.

Hier moet je op letten bij het
monteren van een backbox

Welke variant backbox je ook kiest, hij moet worden gemonteerd voordat het plafond wordt geplaatst. Hier zie je een open backbox, die eenvoudig te monteren is op de plafondconstructie. Een gesloten backbox maakt het nog makkelijker om een volledig luchtdichte aansluiting te realiseren tussen de backbox en de onderkant van het plafond. Wanneer het plafond eenmaal gemonteerd is en je het gat voor de luidspreker uitsnijdt, snijd je zowel door het plafond als door de frontplaat van de backbox.

Ongeacht het type backbox dat je kiest, is het een goed idee om vooraf nauwkeurig op te meten zodat je later precies weet waar het gat in het plafond moet komen. Vergeet ook niet om alvast kabels naar de backbox te trekken terwijl het plafond nog open is. Zorg ervoor dat er zo’n 25-35 cm kabeloverschot is – dat maakt het monteren van de luidspreker later een stuk makkelijker. Het is cruciaal dat de aansluiting tussen backbox en plafond volledig luchtdicht is.