1.
Gefeliciteerd – je hebt een nieuwe home cinema-receiver gekocht! Haal alles uit de doos en leg het netjes neer, zodat je alles zo kunt pakken zodra je het nodig hebt. Dat werkt een stuk gemakkelijker.
Gefeliciteerd – je hebt een nieuwe home cinema-receiver gekocht! Haal alles uit de doos en leg het netjes neer, zodat je alles zo kunt pakken zodra je het nodig hebt. Dat werkt een stuk gemakkelijker.
Zet de receiver en eventuele andere apparaten neer waar je ze wilt hebben. Zorg voor voldoende lucht rondom de receiver, voor de koeling. Sommige receivers kunnen behoorlijk warm worden als ze lang aanstaan. Het is daarom een goed idee om de receiver genoeg ruimte te geven om te kunnen ‘ademen’.
Bevestig eventuele ophangsystemen aan de muur. Plaats alle luidsprekers en subwoofers op de juiste afstand tot je beeldscherm en je favoriete luisterpositie.
Sluit als eerste de receiver aan op je TV met een HDMI-kabel. Dan helpt een gids/installatiemenu je met de instellingen van de luidsprekers, ruimtecorrectie, netwerk en aansluitingen. Doorloop daarna de onderstaande stappen.
Sluit je bronnen, bijvoorbeeld een PlayStation, Xbox of Apple TV, met een HDMI-kabel aan op je surroundreceiver.
Wat betreft je luidsprekers: je kunt de luidsprekerkabels op twee manieren aansluiten op de receiver. Je kunt de kabel een stuk ‘strippen’ (blootleggen), dat wil zeggen dat je wat isolatie verwijdert en de luidsprekerkabel direct aansluit op de schroefterminal; of je gebruikt banaanstekkers. Banaanstekkers zijn heel handig, en je weet zeker dat het contact tussen de kabel en de terminal optimaal is – wij adviseren daarom meestal banaanstekkers.
De subwoofer wordt met een speciale subwooferkabel aangesloten op de subwooferuitgang van de receiver. Boven de subwooferuitgang staat ‘SW’ of ‘SUB’. Daarna stop je de stekker van de receiver en subwoofer in het stopcontact.
Als je receiver auto-setup heeft (en meestal is dat het geval), dan sluit je de bijgeleverde meetmicrofoon aan op de hiervoor bedoelde ingang en volg je de auto-setup van de receiver. Het slimme van auto-setup is onder mee dat het volume en de frequenties van alle luidsprekers afzonderlijk worden afgesteld, zodat je echt het maximale uit je systeem kunt halen.
Nu is alles klaar en klinkt het systeem zoals het zelf vindt dat het moet klinken. Maar dat wil niet meteen zeggen dat het volgens jou ook goed klinkt. Ga daarom lekker zitten, zet een film of een concert aan en luister goed – wat mis je, wat hoor je te veel? Ruimtecorrectie gebruikt bijvoorbeeld vaak wat minder bas. Dus als jij te weinig bas hoort, moet je de subwoofer gewoon wat harder zetten.
Als je receiver deze functie ondersteunt, kun je ook ruimtecorrectie gebruiken. Met ruimtecorrectie worden de luidsprekers precies afgesteld op de kamer, zodat ze daar optimaal klinken. Voor de meeste ruimtecorrectiesystemen moet je vijf of zes tests uitvoeren, waarmee de receiver de verschillende luisterposities herkent. Maar er zijn ook receivers zonder ruimtecorrectie.
Je kunt de instellingen opslaan (presets), zodat je niet alles opnieuw hoeft in te stellen als je eigenwijze neefje opeens alle knoppen van de receiver tegelijk indrukt.
En dat was het. Viel best mee, toch? Maak een bak popcorn klaar, roep het hele gezin bijeen en geniet van je eigen home cinema-systeem!