Een platenspeler heeft iets magisch – iets wat je niet krijgt als je muziek streamt vanaf je telefoon. Vinyl is een fysieke ervaring en het is heerlijk om alle mechanische onderdelen aan het werk te zien terwijl je naar muziek luistert. Hier vind je een paar tips waarmee je je nieuwe platenspeler snel aan de praat krijgt en jij je kunt richten op wat echt belangrijk is – jouw muziek.
Goed en toch
betaalbaar
Platenspeler & luidsprekers
aansluiten
binnen een paar minuten!
Uitpakken en
monteren
werk langzaam en voorzichtig
Een platenspeler die je bij HiFi Klubben koopt, wordt meestal geleverd met een vooraf geïnstalleerd element. Dat is handig, want dan is het lastige werk al gedaan. Je hoeft dan alleen nog maar alle losse onderdelen – die vanwege het transport los in de doos zitten – te monteren en een paar eenvoudige dingen in te stellen.
- Monteer het draaiplateau op de spindel en leg de snaar op het aandrijfmechanisme.
- Zet het contragewicht vast op de toonarm.
- Stel de naalddruk en dwarsdrukcompressie in.
- Sluit de platenspeler aan.
Als je dit nog nooit hebt gedaan, lijkt het misschien wat ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Binnen een paar minuten ben je klaar. Er zit ook altijd een handleiding bij je platenspeler, en anders helpen we je natuurlijk bij ons in de winkel. Tot zover gaat alles goed.
Als je draaitafel goed in elkaar is gezet en ingesteld is, moet je hem natuurlijk nog ergens neerzetten. Het belangrijkste hierbij is dat hij stabiel, waterpas en trillingsvrij staat, zodat het mechanisme optimaal zijn werk kan doen. De allerbeste plek is een plank die je vastschroeft op een dragende muur, maar een stevig hifi-meubel of een boekenkast is ook prima. Trillingen zijn vinylvijand nummer één, dus zet je platenspeler nooit op een van je luidsprekers – dan weet je zeker dat je een rommelig geluid krijgt.
Als je het allerbeste uit je platenspeler wilt halen, moet je er zorgvuldig en voorzichtig mee omgaan – net als met je vinyl. Als er vervorming optreedt terwijl je wel alles goed hebt ingesteld, moet je de naald waarschijnlijk schoonmaken. Als de naald in de groef stuitert wanneer je langs je installatie loopt, kun je de platenspeler beter aan de muur hangen. En als je favoriete LP van de ene op de andere dag helemaal is kromgetrokken, had je hem niet in de zon moeten laten liggen. Zo is vinyl nu eenmaal – hou daar wel rekening mee!
Aansluiten
waar moet de RIAA-voorversterker?
Het meest verwarrende onderwerp als het om platenspelers gaat, is waarschijnlijk de RIAA/phono-voorversterker – maar die heb je wel echt nodig. Een RIAA/phono-voorversterker gebruik je alleen voor platenspelers. Hij zorgt ervoor dat het extreem zwakke signaal van de naald versterkt wordt tot hetzelfde volume als je andere muziekbronnen, bijvoorbeeld een CD-speler of muziekstreamer.
Zonder een RIAA/phono-voorversterker wordt het geluid uit je platenspeler zo zacht dat je het bijna niet kunt horen. Daarom kun je ook niet zomaar een platenspeler op elke installatie aansluiten. Je hebt ergens een RIAA/phono-voorversterker nodig – en die kan op drie verschillende plekken zitten:
- in de platenspeler
- in de installatie (aparte phono-ingang)
- in een apart apparaat tussen platenspeler en installatie
RIAA
in de platenspeler
Als je platenspeler een geïntegreerde RIAA/phono-voorversterker heeft, kun je bijna alle kanten op. Je hebt dan geen aparte platenspeleringang nodig en kunt hem aansluiten op vrijwel elke installatie of actieve luidspreker, zolang die maar een ingang voor externe muziekbronnen heeft. Meestal heet die AUX, maar er kan ook CD of iets anders op staan.
RIAA-voorversterker
in je installatie of versterker
Als je installatie een geïntegreerde RIAA/phono-voorversterker heeft, kun je elke platenspeler aansluiten op de phono-ingang. Als je platenspeler ook een geïntegreerde RIAA/phono-voorversterker heeft, moet je een van de twee uitschakelen. Als dat niet kan, moet je een van de gewone audio-ingangen van je systeem (AUX) gebruiken. Je kunt niet twee RIAA/phono-voorversterkers achter elkaar hebben.
Aparte
RIAA/phono-voorversterker
Als je platenspeler en installatie allebei geen geïntegreerde RIAA/phono-voorversterker hebben, heb je een extra apparaat nodig. Aparte RIAA/phono-voorversterkers zijn verkrijgbaar van heel betaalbaar tot absolute high-end. Je hebt er dus een nodig, maar het is ook een mooie upgrade. En als je een Moving Coil-element hebt, kun je eigenlijk niet zonder aparte RIAA/phono-voorversterker.
Let op: De meeste geïntegreerde RIAA/phono-voorversterkers (en sommige aparte) zijn alleen geschikt voor Moving Magnet-elementen (MM). Let hierop als je een Moving Coil-element (MC) hebt of later misschien wilt upgraden naar Moving Coil.
Hoe Werkt een Vinylplaat
Wanneer je een vinylplaat op de platenspeler legt, begint er een bijna magisch proces. De groeven die je op de plaat ziet, vormen eigenlijk een lange spiraal vol met minuscule details die de muziek bevatten. Terwijl de naald door de groeven beweegt, vangt deze de trillingen op en stuurt ze als een elektrisch signaal naar je versterker en luidsprekers. En dan gebeurt het – de muziek begint de kamer te vullen.
De Unieke Charme van Vinyl
In tegenstelling tot digitale muziek, waarbij je met één druk op de knop direct geluid krijgt, vraagt vinyl wat meer aandacht. Je moet de plaat uit de hoes halen, voorzichtig op de draaitafel leggen, stofvrij maken en de naald voorzichtig laten zakken. Dit kleine ritueel zorgt ervoor dat je aandachtiger luistert – en misschien voelt de muziek daarom wel levendiger. Veel vinylplaten worden gemaakt van zwaar 180-grams vinyl, wat zorgt voor een stabielere plaat die gelijkmatiger draait en ongewenste trillingen vermindert. Zelfs de kleine kraakjes van stof en krassen kunnen een nostalgisch gevoel oproepen, waardoor vinyl iets heel bijzonders is.
Van Master Tot Afgewerkte Plaat
Elke vinylplaat begint als een masterplaat, waarin de muziek wordt gesneden in een laklaag met een uiterst precieze snijnaald. Vervolgens wordt er een metalen vorm gemaakt, waarmee de uiteindelijke platen worden geperst – een proces dat uiterste precisie vereist om de dynamiek en details van de muziek te behouden. Als je een plaat tegen het licht houdt, kun je de groeven zien kronkelen in een prachtige spiraal. De iets bredere groeven tussen de nummers laten zien waar de pauzes zijn. En als je goed kijkt, kun je soms kleine verborgen berichten vinden, gegraveerd aan de binnenrand van de plaat – een leuk detail dat alleen de meest oplettende luisteraars ontdekken.
Bekijk Hoe Het Gebeurt
Heb je je ooit afgevraagd hoeveel werk er in een vinylplaat zit? Op YouTube vind je tal van fascinerende video's waarin je het hele proces kunt zien – van gesmolten vinyl tot een afgewerkte plaat, klaar om op je platenspeler te leggen. Het is fascinerend om te zien hoe geweldig geluid tot leven komt.