Skip to content
Elektriciteitsfilter

AudioQuest Niagara 7000 Zwart

AudioQuest Niagara 7000 – het beste netfilter ter wereld?

De Niagara 7000 is het beste netfilter van AudioQuest en misschien wel het beste netfilter ter wereld. AudioQuest heeft echt alles op alles gezet om een volledig stabiele, ruisvrije stroomvoorziening te bieden voor alle apparaten. Je weet dan zeker dat je systeem optimaal presteert en krijgt een perfecte ‘zwarte’ achtergrond, waarbij geen enkel detail verloren gaat door ruis van buitenaf.

In tegenstelling tot de Niagara 5000 – op zich al een state-of-the-art apparaat – is de Niagara 7000 uitgerust met nog eens twee 10 kilo zware transformatoren op vier van de low-current uitgangen. Deze transformatoren zijn extreem effectief geïsoleerd tegen hoogfrequente ruis, bijvoorbeeld door middel van de gepatenteerde Dielectic Bias-technologie die AudioQuest ook gebruikt in zijn allerbeste kabels. Dit betekent dat je echt de allerbeste geluidskwaliteit uit de meest gevoelige componenten kunt halen.

Zuivere stroom = zuiver luisterplezier De Niagara 7000 zit boordevol technische oplossingen om hoogfrequente (RF) en laagfrequente (brom en andere storingen in het lichtnet) ruis uit je stroom te filteren. Door verschillende oplossingen te combineren – en na eindeloos veel luistertests en vergelijkingen met toonaangevende concurrenten – heeft AudioQuest een gelijkmatige en effectieve reiniging weten te realiseren over een indrukwekkende bandbreedte van 21 octaven, zonder dat de stroomtoevoer naar exclusieve audio- en videocomponenten wordt gehinderd.

Vier uitgangen zijn speciaal ontworpen voor veeleisende componenten – meestal versterkers en dergelijke. De enorme, interne stroomreserve zorgt ervoor dat er, bij de snelste en meest extreme pieken, tot wel 90A aan stroom kan worden afgegeven, wat waarschijnlijk veel meer is dan de geïntegreerde stroomreserve van je versterker. Op deze manier is een van de meest voorkomende bezwaren tegen netfilters weggenomen. De andere uitgangen zijn geoptimaliseerd voor een perfecte filtering van broncomponenten, waar zo’n gigantische stroomreserve niet nodig is.

De Niagara 7000 is de ultieme oplossing voor compromisloze muziek- en home-cinema-fans. En als je bedenkt hoeveel moeite het vaak kost om de allerkleinste details van een high-end systeem te finetunen, is dit misschien wel één van de slimste investeringen die je kunt doen. De Niagara 7000 optimaliseert namelijk je hele installatie!

De Niagara 7000 is verkrijgbaar in het zwart. Stroomkabel (20A) apart verkrijgbaar.

De lange weg naar 100% zuivere stroom – zonder nadelige gevolgen Al decennialang maken professionele geluidsstudio’s en andere omgevingen waar verschillende componenten optimaal met elkaar moeten samenwerken, gebruik van netfilters. Dat is vaak de enige manier om gebrom en andere elektrische ruis op een acceptabel niveau te houden.

De ruis komt natuurlijk van buitenaf, als gevolg van steeds grotere schommelingen in het lichtnet (industrie, huishoudelijke apparatuur, digitale ruis enz.), maar ook door de apparaten zelf en de hoogfrequente ruis van bijvoorbeeld mobiele telefoons, Wi-Fi, babyfoons en Bluetooth.

In 2012 vroeg AudioQuest Garth Powell – hoofdingenieur bij Furman, een van de meest toonaangevende producenten van professionele netfilters – om het ultieme netfilter voor hifi-systemen mee te helpen ontwikkelen. Garth heeft meer dan 20 jaar ervaring op dit gebied, en hij mocht doen en laten wat hij wilde. Na drie jaar keihard werken, werd het resultaat gepresenteerd: de Niagara 7000. De kleinere modellen, de Niagara 1000 en 5000, kwamen een jaar later uit.

De Niagara-netfilters zijn getest door de meest kritische hifi-recensenten ter wereld en die waren er allemaal van onder de indruk hoe goed ze elektrische ruis elimineerden zonder vervelende bijeffecten te creëren. En dat is een stuk moeilijker dan het lijkt.

De allerkleinste details tegen een achtergrond van totale stilte Een netfilter moet zorgen voor wat in hifi-kringen een ‘zwarte achtergrond’ heet – een totale stilte die ervoor zorgt dat zelfs de allerkleinste details in het muzieksignaal te horen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat elektrische ruis tot wel een derde van deze microdetails kan ‘overstemmen’ – en daaraan merk je vaak het verschil tussen een gewoon en een subliem geluidssysteem.

Ook zit hier het grootste verschil tussen gewone resolutie en hoge-resolutiegeluid. En hifi-fans en echte muziekliefhebbers zijn bereid om er astronomische bedragen voor neer te tellen – op zoek naar het perfecte geluid. Er is dus alle reden om deze microdetails zo goed mogelijk te beschermen.

Netfilters zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en prijsklassen. Deze apparaten filteren de ruis wel weg, maar creëren vaak ook nieuwe problemen. Met Niagara-filters is dat echter niet het geval. Die werken over een breed spectrum van 21 octaven, maar voorkomen tegelijkertijd schommelingen in de stroom, spanning en impedantie. En dat is een van de redenen dat deze filters absoluut uniek zijn.

Unieke oplossingen in perfecte harmonie Niagara-filters hebben zo veel geavanceerde technische oplossingen dat we ze hier niet allemaal kunnen beschrijven. Maar de uiteindelijke doelstelling is een zo breed en effectief mogelijke filtering en een onbeperkte en supersnelle stroomvoorziening als dat nodig is.

De grotere Niagara 5000 en 7000 hebben een stroomreserve die tot wel 90A kan leveren in korte pieken – voor versterkers en andere veeleisende componenten. De Niagara-filters verwijderen de ruis over een bereik van 21 octaven, van gebrom tot radiofrequenties (RF), inclusief ruis van de PCB’s en gebalanceerde technologie voor het verwijderen van differentiële ruis. Het topmodel, de Niagara 7000, heeft bovendien nog eens twee 10 kilo zware Dialectic-Biased transformatoren om de laatste restjes RF-ruis te elimineren uit de uitgangen voor de broncomponenten.

En last but not least, de Niagara-filters beschermen de aangesloten apparatuur ook tegen spanningswisselingen en piekspanningen in het lichtnet, inclusief blikseminslagen.

Aarding – een slimme manier om ruis te elimineren Bij discussies op internet over netfilters wordt vaak geadviseerd om de apparatuur te aarden. Als dat kan, is het inderdaad een goed idee. Een goede aarding gaat aardlussen en andere elektronische ruis tegen. Wel betekent het dat er misschien ook adapterstekkers of extra componenten moeten worden geïnstalleerd.

Als je hiervoor kiest, moeten alle componenten worden geaard. Hoe je dat het beste kunt doen, hangt af van hoe je elektrische installatie eruitziet. Soms hoef je alleen maar de juiste stekkers te gebruiken, maar vaak is er ook technische en professionele expertise voor nodig, of een extra installatie. Hoe dan ook, bij twijfel adviseren we je om een vakman in te schakelen. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

Neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging voor meer informatie Als je geïnteresseerd bent in serieuze netfilters, dan kun je contact opnemen met de dichtstbijzijnde vestiging van Hi-Fi Klubben. Daar kun je meer informatie en zelfs een demonstratie van een Niagara-filter krijgen. Je kunt ook afspreken het filter zelf bij je thuis te testen – geheel vrijblijvend. Dan kun je horen hoe goed het klinkt, zonder dat je direct hoeft te betalen.

Meer van AudioQuest